9 přešlapů při zařizování kuchyně – jak se jim vyhnout?

Kuchyně není temný kumbál nebo suterén, kam sotva jednou denně zajdete něco odložit, ale je to místo, které žije a musí nám dobře sloužit. Je tedy nutné při zařizování myslet nejen na design, ale hlavně na praktičnost. Jak na to?

1. Správná barva

V zahraničí už nějakou dobu frčí trend tmavších, elegantních kuchyní, Češi však stále preferují bílé a světlé barvy – nejčastěji v kombinaci s odstíny dřeva. Důležitá je nadčasovost, aby se vám výrazné prvky brzy neokoukaly. Co je však důležitější, je barva skříněk nebo pracovní plochy. Pokud si potrpíte na pořádek a leštění povrchů provádíte skoro tak často jako čištění zubů, klidně se pusťte do tmavých a lesklých povrchů, které sice vypadají noblesně, ale každý drobek nebo kapka na nich bude svítit už z obýváku. Skvělou volbou jsou všelijaké žíhané vzory – žula, mramor, přírodní dřevo. Neznamená to sice, že nebudete muset uklízet, nicméně nehrozí, že by nějaký zapomenutý drobek nebo kapka ve vás ihned vyvolával obsedantně kompulzivní poruchu.

2. Pravidlo pravé ruky

Je jasné, že kuchyň není jen tak na okrasu, kterou byste ukazovali návštěvám jako jednu z komnat zámku, ale že v ní budete víceméně denně fungovat. Proto je potřeba zamyslet se, jak to udělat, abyste tam měli vše po ruce a zbytečně se nenaběhali – stejně jako v dopravě i v kuchyni platí pravidlo pravé ruky – zkrátka vaříte směrem doprava. Kuchyň a spotřebiče tedy zařiďte a rozmístěte podle pořadí procesu vaření, tj. lednička, za ní následuje odkládací plocha, poté dřez, kde potraviny omyjete, další v pořadí je pracovní plocha a na závěr sporák/varná deska. Leváci to mají samozřejmě obráceně.

3. Spotřebiče a úložné prostory

Pokud o sobě víte, že vaření moc nedáte a kuchyň máte spíš na ohřívání jídla z rozvozu nebo nanejvýš na uvaření párku či vajíček, jistě vaše nároky na prostor i spotřebiče budou menší než potřeby někoho, kdo si vaření užívá a v kuchyni tráví spoustu času. Ten, kdo rád zkouší nové recepty, různé technologie příprav a je to on, u koho se často scházejí přátelé na dobré jídlo, by měl myslet na to, že už v základním vybavení bude mít spoustu spotřebičů a časem bude pravděpodobně dokupovat další. To souvisí s dostatkem úložného prostoru. Pokud to lze, dejte přednost vestavěným spotřebičům, které šetří místo a s kuchyní přirozeně splynou. Mixér, šlehač, toustovač nebo nutnosti typu palačinkovač pak zřejmě budete chtít někam uložit, myslete tedy na dostatečnou velikost skříněk, aby vám odevšad netrčely kabely a při otevření dvířek vám takový vaflovač svým pádem z přecpaného prostoru pohotově nezpůsobil frakturu lebky.

4. Omyvatelné plochy

Kdo už někdy smažil řízky, ví, proč jsou nad sporákem třeba kachličky. Správně, omyvatelnost ploch je naprosto klíčová. Pouze u sporáku však zdaleka nestačí, šlehání těsta nebo pomazánky na pracovní ploše vám kromě linky s klidem kolikrát ohodí i celou zeď za ní. Je tedy důležité, aby v místě, kde budete manipulovat s jídlem jistým dynamickým způsobem, byly plochy, které pak stačí přejet hadříkem. Ze stylové štukované zdi nebo dřevěného obkladu budete mastné skvrny dostávat jen těžko.

5. Materiál dřezu

Ten, kdo byl někdy nucen mýt nádobí v umyvadle, už tuší, co máme na mysli. Ano, keramika vypadá ve všech těch katalozích nesmírně stylově, je pravda, že se dobře čistí, je odolná a na rozdíl od tmavého granitu na něm neuvidíte bílé skvrnky od zaschlé vody. Jenže – stačí jen trochu ťuknout s talířem nebo sklenicí a všude jsou střepy. Dnes je sice zcela běžné mít v kuchyni myčku, ovšem pokud žijete sami nebo jen s partnerem, bude možná rychlejší a jednodušší pár kousků nádobí opláchnout jen tak ve dřezu. Proto raději jeho materiál zvažte a přemýšlejte možná raději nad již zmiňovaným granitem (který je dostupný i ve světlých tónech), nebo klasickým a stále oblíbeným nerezem.

6. Výška a dosažitelnost

Hlavní slovo při zařizování kuchyně by měl mít ten z partnerů, který se v ní pohybuje častěji a raději. Jestli jste pár, kdy jeden má metr padesát a druhému kolem uší už pomalu krouží letadla a vaříte oba stejně rádi, bude nutné vymyslet nějaký průměr a kompromis, aby se jeden příliš neotloukal a druhý byl s mírnou dopomocí (např. schůdků) schopen dosáhnout i do horních polic. Dejte si také pozor při umisťování digestoře, aby se vám nestalo, že se při každém nahnutí nad vzdálenější hrnce na plotně budete bouchat do hlavy.

7. Budiž světlo

Jestli si myslíte, že na osvětlení kuchyně stačí výkonný lustr, tak jste bohužel na omylu. Ví to jistě každý, kdo někdy něco krájel na lince a světlo měl akorát za zády, čímž si dokonale stínil. Světlo by tak mělo být nejen centrální, ale nešetřete ani efektivním bodovým osvětlením nad pracovní plochou, sporákem i dřezem. Vždycky se pracuje lépe, když je na to pořádně vidět!

8. Strašák koš

Pokud vám to velikost místnosti dovoluje, využijte také část úložných prostor pro umístění odpadkových košů (nejčastěji bývá rovnou pod dřezem). Vyhnete se tak tomu, že koš bude někde překážet, nebo dokonce zapáchat. Důležité je také myslet na třídění odpadu, proto neváhejte vedle komunálu mít také další koš, nebo alespoň tašku na papír a plasty. Vše bude schované, a odpadky tak nebudou „strašit“ někde v koutě.

9. Místo na čisticí prostředky

Schválně, kolik máte v kuchyni čisticích prostředků? Prostředek na mytí nádobí, dále kuchyňské mýdlo, odstraňovač mastnoty z trouby a třeba tekutý písek – lahvičky nenechte povalovat kolem dřezu, ale uskladněte je společně s hubkami, utěrkami nebo náhradními sáčky do koše do skříňky či šuplíku, jinak vám budou překážet.

Máte svou kuchyň zařízenou podle svých představ, nebo je něco, co vás štve? Chystáte se renovovat kuchyň a potřebujete poradit? Obraťte se na nás na adrese dotazy@zlutahala.cz nebo na naší Facebookové stránce.

 

Prodejny
OlomoucHněvotínská 58, Olomouc 779 00
UničovDukelská 1157, Uničov 783 91